«Martta tyckte att hon fått försaka så mycket, men som det nu var var hon tvungen att glömma och gömma sina egna behov. Det sved i hennes hjärta att höra Pekka ropa efter varenda främmande karl: pappa, pappa. Om det ändå snart blev vinter och jul. Då skulle de äntligen få vara tillsammans. Allting skulle vara som förut, Eero hemma och krigshotet över. Varför i herrans namn skulle ryssarna bry sig om Finland?»
I denna historiska faktaberättelse från Karelen får vi följa en finsk familj under krigsåren 1939–1944. Med hjälp av brev och minnesanteckningar återberättar Marja Taussi Sjöberg hur livet såg ut, i en tid när finska män tvingades ut i strid och kvinnorna ålades att försörja både familj och armé. Det var också en period när en stor del av Finlands befolkning förlorade sina hem och drevs på flykt. I centrum står de äkta makarna Martta och Eero Taussi, vars korrespondens under den ofrivilliga separationen resulterade i runt tvåtusen brev.
Marja Taussi Sjöberg, född 1943, är en svensk författare och professor emerita vid Umeå Universitet. Hon skriver framförallt om rätts— och kvinnohistoria.