Polisen är ofta först på plats vid olyckor eller hotfulla situationer — trots att annan personal skulle ha behövts. Ofta får polisen ikläda sig olika roller såsom psykolog eller skiljedomare, de får utföra första hjälpen och hjälpa till att förhindra eller kontrollera bränder vid olycksplatser. När en polispatrull åker ut vet de aldrig vad de ska möta, de måste vara beredda på allt.
Här följer vi olika poliser, och får läsa om några av de situationer de mött när de blivit kallade till människors hem efter bråk eller hot om våld inom en familj. Bland annat berättas paret Kurvinens historia. Det unga paret hade träffats 1990. och gift sig inom ett år. Efter giftermålet hade polisen kallats till deras lägenhet i snitt varannan månad. Ofta är det grannarna som larmar, efter att paret har högljudda, våldsamma gräl på helgerna efter att ha kommit hem från olika ölställen. Grälen eskalerar hela tiden, till slut finner två grannar paret i trapphuset, med makens händer formade i ett strypgrepp runt fruns hals. Polisen kommer dit och börjar genast försöka lugna ner situationen. Den oberäkneliga maken får dock snart något lömskt i blicken — och snart hänger alla inblandades liv på en skör tråd.
Här följer vi olika poliser, och får läsa om några av de situationer de mött när de blivit kallade till människors hem efter bråk eller hot om våld inom en familj.
I Nordisk kriminalkrönika berättar poliser själva om sina mest uppmärksammade, omskakande, och svåra fall.
Nordisk Kriminalkrönika är ett historiskt verk. Berättelserna och samlingarna är uttryck för den samtid som de skrevs i, och kan i enstaka fall ha föråldrat eller kontroversiellt innehåll. Eventuellt stötande material är inte uttryck för förlagets hållning.