Jules Verne's 'Het Stoomhuis', een verhaal in twee delen waarvan 'de ijzeren reus' het eerste is, neemt ons mee op een reis in steampunk-stijl door het negentiende-eeuwse India. In het eerste deel maken we kennis met de rebellenleider Nana Sahib, die een opstand tegen de Britse overheersing organiseert. Het tweede verhaal volgt een groep Europeanen die een avontuurlijke reis door India maken op de rug van een mechanische olifant. Kolonel Munro neemt deel aan deze reis met de bedoeling Nana Sahib te vinden, die toevallig ook de man is die zijn vrouw heeft vermoord. Hoe zullen de twee verhalen in elkaar grijpen? Het Stoomhuis' is geïnspireerd op de waargebeurde revolutionair Nana Sahib en biedt een fascinerende kijk op de Indiase cultuur en politiek in de 19e eeuw, ondanks het feit dat de olifant op stoom rijdt.
Jules Verne (1828–1905) werd geboren in de Franse havenstad Nantes en had advocaat moeten worden zoals zijn vader, maar hij rende vroeg van huis weg om toneelstukken en artikelen voor tijdschriften te schrijven. Zijn samenwerking met de uitgever Pierre-Jules Hetzel leidde tot de magisch populaire boekenreeks 'Voyages extraordinaires', of 'Buitengewone reizen'. Beroemde titels in deze serie zijn onder andere 'Naar het middelpunt der aarde' (1864), 'Twintigduizend mijlen onder zee' (1870) en 'De reis om de wereld in 80 dagen' (1873). Verne deed altijd uitgebreid wetenschappelijk onderzoek voor hij met schrijven begon.
Jules Verne is ten onrechte geclassificeerd als kinderschrijver vanwege de verkorte en vervormde versies van zijn boeken, terwijl hij als auteur in Frankrijk de artistieke avant-garde heeft beïnvloed.
Jules Verne is de op één na meest vertaalde auteur ter wereld — tussen Agatha Christie en William Shakespeare in — en wordt vaak de vader van het genre sciencefiction genoemd.