«Männen står kvar därnere. Tre civilklädda och en i uniform. Det är den uniformerade som mest tittar upp. Små hastiga rörelser med huvudet medan han pratar med de andra. Kanske hoppas han att det blir han som får ta mig. Att jag ska göra motstånd så han får en chans att utmärka sig. Men jag har aldrig tyckt om uniformer och jag tänker inte hjälpa honom.»
Ett mord har begåtts och den misstänkte mördaren inväntar sitt öde med ro. Han reflekterar kring sina unga år som konstnär i Paris, eller snarare, sina ambitiösa ansträngningar att försöka bli en. Det ska visa sig att Åke, den misstänkte, dessutom varit involverad i andra mer lukrativa aktiviteter i Paris. Han frias med villkor, oskyldig till mord, men är han kanske en införstådd spelpjäs i ett större spel?
Hur långt är en människa villig att gå för sin älskade? Kan man lura döden när döden lurar? Och vilken betydelse har egentligen färgen blå?
Denna Stockholmsskildring till detektivroman behandlar temat gift i dubbel bemärkelse. Den är präglad av oärliga intentioner, suspekta affärer och villkorslös kärlek.
Tage Giron (1922–2004) var en svensk författare som främst skrev inom kriminalgenren. Han var även verksam som skeppsmäklare vid sidan av författaryrket. Giron fick Expressens litterära pris Sherlock-priset, för årets bästa svenska detektivroman år 1966 för sin «Gift in i döden».